luni, 5 martie 2012

Claudia Ţapardel, consilier general: „Primăria Capitalei va avea Direcţie pentru Femei”

EXCLUSIV Primăria Vienei joacă după cum cântă vienezele: interviu cu Nurten Yilmaz, şefa Direcţiei pentru Femei din cadrul municipalităţii austriece

Nurten Yilmaz, şefa Direcţiei pentru Femei din cadrul municipalităţii austriece, explică de ce ar avea nevoie şi Bucureştiul de un astfel de department.
Adevărul: Autoritatea locală vieneză alocă resurse financiare şi umane special pentru locuitoarele acestei capitale de mai bine de 20 de ani. Ce a determinat luarea unei astfel de decizii?
Nurten Yilmaz: Direcţia pentru Femei există în cadrul Primăria Viena încă din 1991. Atunci, un membru al Guvernului Landului Viena a venit cu ideea, dar trebuie să recunosc faptul că la început a fost o decizie politică şi abia apoi am realizat necesitatea acesteia. Astfel, s-a vrut să avem o secţie care să se ocupe de violenţa asupra femeilor şi de egalitatea de şanse. Am pornit cu un buget de 1, 8 milioane de euro şi cu patru oameni, iar acum bugetul este de 8, 8 milioane de euro şi avem 40 de angajate, doar femei.
Totuşi, ce poate face mai mult pentru femei o direcţie locală faţă de o autoritate naţională?
Austria, ca şi România, are şi o autoritate naţională care gestionează problema violenţei asupra femeilor, în familie, dar departamentul la nivel local este necesar şi pentru a descoperi situaţii mai aproape de cetăţeni. Astfel, noi am descoperit în ceea ce priveşte egalitatea de şanse că exact în administraţia locală lucrau prea puţine persoane de sex feminin. Iată ce am schimbat: dacă în 1996 femeile ocupau doar cinci la sută din posturile de şef de departament, acum avem femei şefe pe 35 la sută din joburi. Vom fi mulţumite abia când vom ajunge la 50 la sută.
Cum interacţionaţi şi cu femeile care nu au probleme legate de violenţă domestică?
Le implicăm în procesul de dezvoltare şi de îmbunătăţire al oraşului. De exemplu, atunci când regândim iluminatul stradal dintr-un cartier, le cerem părerea femeilor despre zonele mai periculoase şi în locurile indicate de ele montăm mai multe becuri. La fel, şi dacă reamenajăm un parc pentru copii, ele sunt primele de ale căror opinie ţinem cont. De asemenea, încercăm să atragem femeile către joburi tehnice, mult mai bine plătite decât cele considerate feminine. Vrem măcar să schimbăm mentalităţi, aşa că nu facem rabat niciodată de la organizarea în fiecare an a Zilei Mamei şi a Fiicei. Evenimentul are loc în cea de-a treia joi din luna aprilie şi presupune ca fetele în vârstă de 12 până la 14 ani să vină la locul de muncă al mamei şi să vadă ce face aceasta acolo. Va înţelege că femeile câştigă mai puţin cu 25 la sută decât bărbaţii şi pentru că au joburi mai puţin tehnice.

Claudia Ţapardel, consilier general: „Primăria Capitalei va avea Direcţie pentru Femei
Cel mai tânăr membru al Consiliului General al Municipiului Bucureşti, Claudia Ţapardel (29 de ani), a participat anul trecut la dialogul cu autoritatea locală vieneză sub titulatura „Interesele femeilor în centrul atenției pe agenda orașelor de success”. În urma acestui schimb de experienţă, bucureşteanca a decis să iniţieze anul acesta un proiect de hotărâre cu privire la înfiinţarea în cadrul Primăriei Capitalei a unei direcţii dedicate femeilor. “Împreună cu Administraţia Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti vom putea pune în aplicare acest proiect. Dacă va fi votat până în iunie, atunci vom putea dezvolta direcţia în mandatul viitor”, a explicat Ţapardel.

5 martie 2012, 12:09 | Autor: Miruna Olteanu | 12 afişări
Cuvinte cheie: bucuresti, stiri din bucuresti, viena, primarie, nurten ylmaz, capitala, claudia tapardel, consiler, femei,

http://www.adevarul.ro/locale/bucuresti/bucuresti-stiri_din_bucuresti-viena-primarie-nurten_ylmaz-capitala-claudia_tapardel-consiler-femei_0_658134347.html

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu